Recenzie: O Crima pe Via Appia

Autor: Steven Saylor
Titlul original: A Murder on the Appian Way
Titlul tradus: O Crimă pe Via Appia
Anul apariției: 1996 ( 2010 în România)
Număr de pagini: 519
Ecranizare: nu

 Înainte să existe laboratoare criminalistice, aparate de detectat minciuni, teste ADN și alte aparate care să ajute forțele de ordine, bravii oameni ai legii trebuiau să se bazeze pe instinct, memorie și o bună cunoaștere a caracterului uman. Un astfel de om este Gordianus, care trebuie să elucideze tainele morții lui Publius Clodius și să împiedice distrugerea Romei. Supranumit Descoperitorul, Gordianus și-a făcut o reputație atât de bună din elucidarea misterelor și crimelor ce au loc frecvent în Roma antică, încât au ajuns să apeleze la el cei mai puternici oameni liberi ai cetății. Din peisaj nu lipsesc figuri marcante ale vremii precum Cicero, Marc Antoniu sau Cezar, care dau o notă de autenticitate romanului.

Chiar deasupra titlului de pe copertă o să vedeți că scrie Roman Istoric, dar ar putea fi catalogat foarte bine și roman polițist, de aventură sau chiar aparținând genului comic. Dacă nu ați citit Vălul profețiilor, veți rămâne surprinși de ușurința cu care Steven Saylor creează o poveste ușor de savurat.

… Uneori, când doi bărbați ambițioși sunt rivali, unul dintre ei trebuie să moară dacă celălalt vrea să trăiască. Cel puțin așa se întâmplă de obicei, mai devreme sau mai târziu. E ceea ce romanii numesc politică.

***

…E la fel ca omul care spune că urăște teatru, dar nu scapă de spectacol. Pretinde că prietenii îl târăsc acolo. Cu toate acestea, poate cita fiecare vers din Terențiu.

– Deci în secret iubește politica.

-Nu! Dar e ca aerul pe care îl respir și nu pot renunța la respirație. Dacă vrei, politica e o boală romană, iar eu nu sunt cu nimic mai imun decât alții.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

RoBlogs

%d blogeri au apreciat asta: