Recenzie: Cum se educa fetele in Boemia

Autor: Michal Viewegh
Titlul original: Výchova dívek v Čechách
Titlul tradus: Cum se educă fetele în Boemia
Anul apariției: 1994 ( 2012 în România)
Număr de pagini: 216
Ecranizare: da, în 1997
Editura: ALL

La prima vedere titlul pare destul de pompos și sofisticat, chiar și pentru un cititor feroce ca mine, dar după ce am citit câteva pagini, am înțeles că un titlu simplu și scurt nu s-ar fi potrivit acestei cărți. Povestea ar fi putut să înceapă la fel de bine cu „A fost odată ca niciodată” sau „Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti”, căci dacă n-ar fi fost Beata Kralova, Oskar (personajul principal) ar fi corectat și acum lucrările elevilor din gimnaziu, ar fi scris în continuare discursuri de sfârșit de an școlar, iar eu n-aș fi cunoscut Cehoslovacia anilor 1990.

În „Cum se educă fetele în Boemia” descoperim o societate aflată în pragul schimbării, unde vechile reguli sunt contestate de cele noi, tinerii se revoltă împotriva obiceiurilor demodate și fără rost, iar adulților nu le rămâne decât să ia la cunoștință de faptele copiilor lor și să aleagă dacă intervin sau nu. Kral este unul dintre părinții care aleg să se implice în educația fiicei sale Beatei în speranța că se mai poate remedia ceva, iar pentru a realiza acest lucru îl angajează pe Oskar, profesor de cehă și scriitor-în-devenire, pentru a-i ajuta copilul să-și revină. De aici povestea se complică…

Dintr-un punct de vedere s-ar putea spune că povestea seamănă cu serialul „How I Met Your Mother” (Cum am cunoscut-o pe mama voastră). Din primele pagini aflăm ce se alege de personaje, dar la fel ca în HIMYM, este mai interesant pentru Viewegh să spună cum s-a ajuns la acel rezultat.

Din păcate aceasta este singura carte a lui Viewegh publicată de Editura ALL, dar sper ca pe viitor să să mai apară și alte cărți în limba română care îi paortă semnătura.

Despre această carte au mai scris: comfortcryfreeloveOana KovackPlaja cu Gânduri și Simsim’s world. Lectură plăcută!

A doua recenzie din cadrul campaniei evALLuntar o puteți găsi aici:  http://bit.ly/101QCbY

Recenzia face parte din campania vALLuntar, organizată de Grupul Editorial ALL cu sprijinul ROMSILVA în perioada 4 februarie -7 aprilie 2013. Pentru fiecare 15 comentarii la recenziile publicate pe blog la cărţile editurii ALL, aceasta oferă un copac, iar la 20 de comentarii, o echipă a editurii va planta încă un copac. Cartea poate fi cumpărată de aici.

Anunțuri

17 comentarii (+add yours?)

 1. simsim
  Mar 04, 2013 @ 18:26:43

  chiar eram curioasa daca au mai citit si altii cartea asta si cum li s/a parut..nu de alta dar mentionasem ca opinia mea era mult prea subiectiva.

  Răspunde

 2. Dudus uita sa viseze (@DudusNicoleta)
  Mar 04, 2013 @ 20:42:08

  Vazusem cartea insa sinopsisul nu m-a convins insa recenzia ta este destul de convingatoare 😕

  Răspunde

 3. Cris
  Mar 04, 2013 @ 20:50:52

  O singura carte si atatea perspective, atatea detalii care pentru fiecare cititor au alta semnificatie. Cate recenzii, atatea stiluri, dar simt cumva placerea lecturii in fiecare dintre ele 🙂

  Răspunde

 4. iri
  Mar 04, 2013 @ 21:00:10

  si eu tocmai am scris despre ea. pe mine m-a dus cu gandul la lolita mai mult :)) te asteptam la mine pe blog, sa incercam sa plantam inca 2 copacei pt cartea asta (al tau si al meu :D)

  Răspunde

 5. mpetcu
  Mar 04, 2013 @ 21:08:04

  Si eu am această carte pentru cea de-a doua recenzie a mea! De abia aştept să mă apuc de ea! Din toate recenziile pe care le-am citit pare promiţătoare!

  Răspunde

 6. Rux
  Mar 04, 2013 @ 23:17:37

  Foatre frumoasa recenzie:)
  Spor la plantat copaci!

  Răspunde

 7. melly
  Mar 05, 2013 @ 11:04:30

  Pare interesanta, multumim pentru recenzie.

  Răspunde

 8. Ada
  Mar 05, 2013 @ 12:19:01

  De pus pe lista. Poate aflu ceva tips despre „cum sa educ elevii mei” in Romania…

  Răspunde

 9. Stefana
  Mar 05, 2013 @ 16:00:36

  Cred ca ultimul scriitor ceh din care am citit, e drept copios, a fost Hasek. E cazul sa mai actualizez lista.

  Răspunde

 10. Kadia
  Mar 05, 2013 @ 19:30:36

  Eram convinsa ca am comentat aici! Am citit atatea recenzii in ultima perioada incat nici macar nu mai stiu pe care am vazut-o si pe care nu 😉 Imi place cartea, n-am citit-o inca, dar m-a atras descrierea.

  Răspunde

 11. Spunsieu
  Mar 08, 2013 @ 09:44:04

  Am mai dat peste titlu si nu stiu de ce mi-a placut foarte tare, are o oarecare muzicalitate. Citind recenziile am ajuns la concluzia ca este o carte care mi-ar placea. Desi nu prea ma omor dupa acest gen.

  Răspunde

 12. mpetcu
  Mar 22, 2013 @ 22:31:50

  Am reuşit să postez şi eu astăzi cea de-a doua recenzie a mea care discută Cum se educă fetele în Boemia. Mi-a plăcut cartea. Muuult mai mult decât prima mea alegere din această campanie!

  Răspunde

 13. Mihaela Alexandrescu
  Mar 23, 2013 @ 13:26:57

  Sora mea mi-a atras atentia asupra cartii ca pe mine titlul si coperta nu ma convinsesera (da, de multe ori aleg cartile dupa coperta, recunosc) si o s-o imprumut de la ea cat se poate de curand sa o citesc, momentan am incepute alte 2 carti.

  Răspunde

 14. Alexantza
  Mar 23, 2013 @ 14:42:54

  Titlul nu m-a atras deloc si nu am acordat atentie acestei carti, insa dupa recenzia ta chiar imi doresc sa o citesc. Multumesc! 😀

  Răspunde

 15. Lexa
  Mar 23, 2013 @ 17:59:39

  Eu nu mă uit la How I met Your Mother, coperta arată dubios – nu o să judec cartea după asta – dar recenzia sună bine.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

RoBlogs

%d blogeri au apreciat asta: