Retele sociale pentru iubitorii de carti

De la profesionişti într-un domeniu, până la căţeluşi care participă la concursuri de frumuseţe, fiecare hobby are mai nou o reţea socială pe care poate să-şi împărtăşească pasiunea. La fel este şi în cazul cititorilor

1. Goodreads

Autotintitulată „cea mai mare reţea socială pentru cititori din lume”, Goodreads se laudă cu cei 5 milioane de membrii… cititori.  Dintre cele trei platforme pe care le-am testat pentru bibilioteca virtuală, aceasta este cea pe care am preferat-o din mai multe motive. În primul rând este user-friendly, mai ales pentru cine are iOS instalat pe telefon, dar merge la fel de bine şi de pe Nokia. Acest lucru face mai uşor de accesat reţeaua când nu ai un pc-notebook la îndemână. În al doilea rând, reţeaua a dezvoltat foarte multe aplicaţii pentru utilizatori. Astfel, poţi să postezi pe profil ce cărţi vrei să citeşti, ce cărţi deţii personal sau la ce pagină ai ajuns. În plus, poţi să împărtşeşti aceste informaţii cu prietenii de pe facebook şi twitter. Personal, cel mai atractivă aplicaţie mi se pare „Reading Challange” care îţi permite să îţi setezi un număr de cărţi pe care vrei să le citeşti înt-un an calendaristic, te ţine la curent cu stadiul în care te afli şi poţi să faci acest lucru cunoscut prietenilor, prin postarea unui widget pe site-ul tău. (Uitaţi-vă pe bara din dreapta, un pic mai jos pe blog.)

gr

Partea care nu îmi place este cea cu ferestrele care se deschid automat când bifezi o carte ca citită. Este enervantă şi cere prea multe detalii! Părerea mea.

2. Shelfari

Obişnuia să fie reţeaua socială pe care o foloseam drept bibliotecă digitală până acum doi ani, dar nu m-a impresionat prea mult. Shelfari a început ca un proiect independent, până în 2008, când a fost preluată de site-ul Amazon. Această reţea socială este utilă în primul rând pentru cei care îşi cumpără cărţi de pe Amazon sau au un Kindle şi face legătura între cărţile care figurează în aceste conturi. Pentru a da impresia unei biblioteci autentice, cărţile apar pe un raft, dar nu arată cotorul, ci întreaga copertă a cărţii, deci o bibliotecă foarte, foarte înaltă.

sh

Pe lângă aspectul neschimbat, o altă problemă a site-ului o constituie utilizatorii. Dacă pe Goodreads se putea vorbi despre o comunitate activă, cea de le Shelfari este mai pasivă, preferând să dea like sau share decât să folosească cuvinte.

3. BookLamp

Este cea mai tânără reţea socială care se adresează cititorilor. BookLamp face parte din proiectul „Book Genome Project” care urmăreşte să înţeleagă comportamentul cititorilor şi să le ofere sugestii cu privire la ce cărţi să citească pe viitor. Partea bună este că cititorii şi editurile au îmbrăţişat această reţea socială şi are un mare potenţial să crească. Partea mai puţin frumoasă este cea legată de aspectul site-ului care lasă de dorit

bl

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

RoBlogs

%d blogeri au apreciat asta: