A Casual Vacancy / O Moarte Subita

J.K. Rowling – A Casual Vacancy

Autor: J. K. Rowling
Titlul original: A Casual Vacancy
Titlu tradus: O Moarte Subită
Anul apariției: 2012
Număr de pagini: 503 (versiunea în engleză)

„A Casual Vacancy” este cel mai bun exemplu de titlu care se vinde pe baza reputației unei persoane. Indiferent cât de bine sau rău o să fie apreciată de critici, cartea o să fie în topul bestseller-urilor pentru o perioadă datorită bunelui renume și popularității lui J.K. Rowling. Spre fericirea celor de la Editura Trei (care distribuie cartea în România), romanul se vinde de la sine, ei doar trebuie să-l printeze și să-l pună pe rafturi. Eu nu am mai avut răbdare până s-a lansat în limba română și am făcut rost de un exemplar în limba engleză.

Aș vrea să fie clar pentru toată lumea: „A Casual Vacancy” nu are nimic de-a face cu saga „Harry Potter”. Stilul este cu totul diferit, autoarea adresându-se de data aceasta adulților, nu copiilor și adolescenților! Cine (încă) nu a înțeles acest lucru să nu se mire dacă la întoarcerea ultimei pagini a cărții va rămâne cu impresia că altcineva este autorul. Temele abordate de Rowling se adresează părinților și societății, fapt ce se va simți din primele pagini. Pentru prima dată, Rowling plasează acțiunea în lumea reală, unde problemele nu se rezolvă cu o întorsătură de baghetă, greșelile din trecut nu pot fi remediate cu ajutorul unei Clepsidre a Timpului.

Recenzia de pe spatele cărții m-a dus cu gândul mai mult la un roman politic (2012 a fost an electoral în mai multe țări), nicidecum la ceea ce am descoperit în interiorul coperților, iar titlul și imaginea de pe același volum par să indice același lucru. Versiunea în limba română a titlului mi s-a părut mai corectă din punctul de vedere al conținutului, deoarece acesta se apropie mai mult de temele abordate de Rowling.

Dacă aș avea posibilitatea să schimb rezumatul, versiunea mea ar suna în felul următor:

Moartea subită a consilierului local Barry Fairbrother aruncă comunitatea liniștită din Pagford într-o derivă de proporții. Dezastrul care se creează afectează nu numai scena politică locală, ci și personaje care la prima vedere nu ar părea afectate. La fel cum frunzele copacilor se ofilesc și altele răsar, la fel o comunitate dispare pentru a face loc alteia.

Iar acum, ca să-i bucur un pic pe fanii HP, aș dori să le transmit că romanul a păstrat un pic din esența care a dat farmec seriei pentru copii și adolescenți. Pentru a-și transmite mesajul, Rowling creează o sumedenie de personaje, fiecare cu o poveste proprie, care mai de care mai încâlcită și greu de urmărit, încât s-ar putea să aveți nevoie de arbori genealogici pentru a ține pasul. Avantajul este că povestea este spună din mai multe perspective, fiecare personaj are propriile lui trăiri și trage propriile concluzii, pe care nu se sfiește să le transmită, iar în unele cazuri să le facă publice.  Se pare că Rowling a „ascuns” mesaje secrete în numele personajelor, care relevă o parte din personalitatea și destinul personajelor (fanii loiali HP știu la ce mă refer), deci spor la descifrat și căutat prin dicționare etimologice. Cine nu reușește va trebui să citească până la sfârșit să înțeleagă despre ce vorbesc.

Sper ca Rowling să nu se oprească aici și să continue să scrie. Gurile rele spuneau că îi va fi imposibil să se despartă de Harry Potter după atâta timp, dar iată că a făcut-o și chiar foarte bine!

Inițial intenționam să scriu acest articol când s-a lansat traducerea în limba română, dar am decis că amân până vor apuca să îl citească o parte din fanii JKR/HP. Aveți explicația mai sus.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

RoBlogs

%d blogeri au apreciat asta: