Recenzie: Baietii de pe strada noastra

Autor: Naghib Mahfuz
Naționalitate: Egipteană
Titlul originalأولاد حارتنا 
Titlul tradus: Băieții de pe strada noastră
Anul apariției: 1959 (2009 în România)
Număr de pagini: 504
Editura: Polirom

„Băieții de pe strada noastră” mi-a plăcut cel mai mult dintre toate cărțile pe care le-am citit în una iulie. Este a doua carte scrisă de autorul egiptean, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, Naghib Mahfuz, pe care o citesc, și nu intenționez să mă opresc aici.

O să încep prin a spune că aceasta este cartea pentru care autorul a devenit ținta unui atentat, care l-a adus, alături de autorul Salman Rushide, pe lista dușmanilor islamului. O să vă întrebați de ce?

În stilul său unic, Naghib Mahfuz încearcă să redea istoria apariției marilor religii și a unor personalități religioase, printr-o serie de cinci povești. Fiecare poveste conține personaje care se pun pe rând în pielea lui Cain și Abel, Moise, Iisus, profetul Mohamed și  omului contemproan. În loc de religii, oamenii trăiesc pe diferite străzi și în diferite cartiere., neamestecând-se între ei. Personajul principal, care apare doar în prima parte a cărții este Gebelawi, tatăl, bunicul și strămoșul tuturor persoanjelor de pe stradă. Toți se supun lui și îi respectă deciziile, cuvântul său fiind literă de lege pentru urmași.

Volumul este structurat sub forma unei povești care lasă loc de interpretare și multă imaginație. Țin să menționez că persoanele care nu au tangențe cu literatura sau cultura arabă vor avea dificultăți în descifrarea înțelesului ascuns al cărții.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

RoBlogs

%d blogeri au apreciat asta: