Medalii @ JOv2012

Pe parcursul celor 17 zile de competiții sportive mi-am propus să prezint o bucățică a culturii create în jurul evenimentului care a creat frenezie în întreaga lume. De-a lungul anilor s-au pus pas cu pas bazele unei adevărate culturi ale acestui eveniment. Aflat la ce-a de-a XXX-a ediție, Jocurile Olimpice (JO) de vară promit un adevărat spectacol artistic, cultural și sportiv.

Unul dintre puținele lucruri asupra căruia Comitetul Olimpic Internațional (IOC) a fost de acord de la bun început a fost sistemul din spatele medaliilor olimpice. Încă de la bun început, medaliile au reprezentat un element de motivare a atleților.

La prima ediție a JO moderne din 1896, câștigătorul a fost recompensat cu o cunună de măsline și o medalie de argint. La vremea aceea nici nu se punea problema unei medalii de aur. Abia la JO din 1904 s-au acordat trei tipuri de medalii: de aur (pentru locul I), de argint (pentru locul II) și de bronz (locul III). Medaliile au fost puse pentru prima oară la gâtul câștigătorilor începând cu ediția din 1960 de la Roma. Din diverse motive cantitatea de aur din „medalia de aur” nu este de 100%. SIngura dată când s- întâmplat acest lucru a fost la ediția din 1912. În 1008, chinezii au încrustat și jaduri în medaliile câștigătorilor.

Un alt element este designul medaliilor. Cu toții ne-am obișnuit ca medaliile să fie rotunde, dar la a doua ediție a JO moderne (1900), acestea au fost în formă de dreptunghi. Aspectul neplăcut a determinat întoarcerea la forma rotundă. Deși fiecare oraș-gazdă își poate lăsa amprenta într-o oarecare măsură, toate medaliile trebuie să aibe o grosime de 3 mm și 60 mm în diametru. De asemenea, pe spatele medaliilor trebuie să apară imaginea Zeiței Victoriei, ce ține în mâna dreaptă cununa câștigătorilor, iar în mâna dreaptă, iar în mâna stângă ține o ramură de palmier. Au fost create două astfel de imagini standard, cea mai recentă fiind introdusă începând cu JO din 2004 de la Atena.

Toate medaliile acordate la JO pot vi văzute aici. (document PDF)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

RoBlogs

%d blogeri au apreciat asta: