Mascotele JO @ JOv2012

Pe parcursul celor 17 zile de competiții sportive mi-am propus să prezint o bucățică a culturii create în jurul evenimentului care a creat frenezie în întreaga lume. De-a lungul anilor s-au pus pas cu pas bazele unei adevărate culturi ale acestui eveniment. Aflat la ce-a de-a XXX-a ediție, Jocurile Olimpice (JO) de vară promit un adevărat spectacol artistic, cultural și sportiv. 

Spre deosebire de ediția din 2008 a JO, anul acesta nu s-a pus prea mult accent pe identitatea vizuală a olimpiadei. Cu excepția logo-ului în culori care mai de care mai țipătoare nu cred că voi rămâne cu o altă imagine (la propriu) despre jocurile de anul acesta.

Din iarna lui 1968 până în prezent firmele de advertising s-au aflat într-o competiție continuă de creare și promovare a mascotelor. După nenumeroasele eșecuri ale mascotelor anterioare, britanicii speră ca povestea mascotelor lor să capteze atenția publicului, în special a copiilor. Ce pot să vă spun despre mascotele de anul acesta este că ele se numesc Wenlock și Mandeville. Numele lor vine de la o competiție asemănătoare JO care se desfășoară la nivel local în satul Much Wenlock și de la satul Stoke Mandeville unde se organizau Jocurile Mandeville, precursoarele Jocurilor Paralimpice.

 

Personal, cele mai inspirate mascote pe care le-am văzut până acum au fost cele create de chinezi pentru JO din 2008. Producătorii lor au reușit să capteze esența olimpiadei și să o transpună în 5 personaje care au fost pe placul tuturor. Chinezii le-au numit mascotele „Fuwa” sau păpușile norocoase:

Asemenea logo-ului, fiecare mascotăreprezintă un continent, un inel din logo, un element al naturii, o trăsătură umană o aspirație și desigur o disciplină sportivă. Și spre, deosebire de mascotele de anul acesta, cele din 2008 au fost prezente peste tot, inclusiv în reclamele lanțului de magazine fast-food McDonald’s.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

RoBlogs

%d blogeri au apreciat asta: