Atleti Independenti @ JOv2012

Pe parcursul celor 17 zile de competiții sportive mi-am propus să prezint o bucățică a culturii create în jurul evenimentului care a creat frenezie în întreaga lume. De-a lungul anilor s-au pus pas cu pas bazele unei adevărate culturi ale acestui eveniment. Aflat la ce-a de-a XXX-a ediție, Jocurile Olimpice (JO) de vară promit un adevărat spectacol artistic, cultural și sportiv.

Sunt asemena unor albine fără stup: harnici, dornici de afirmare și singui împotriva tuturor. Este vorba despre sportivii indepedenți, care de 20 de anim concurează sub steagul jocurilor olimpice, nu al țărilor de proveniență. Motivele care stau la baza acestei decizii sunt de cele mai multe ori un sistem politic instabil sau lipsa unui Comitet Olimpic Național în țara respectivă. Astfel de cazri nu sunt prea dese, iar anul acesta este doar a treia oară când s-a luat o astfel de decizie.

La ediția din 1992 (Barcelona) când s-a permis prima dată acest lucru decizia a fost cât se poate de justificată. 58 de participanți au avut posibilitatea de a lua parte în acest mod, dintre care 3 au câștigat medalii. Același lucru a fost valabil și pentru jocurile paralimpice, unde 8 din cei 16 participanți ai aceeași ediții au fost premiați.

Anul acesta s-au făcut pentru 4 atleți. Aceștia au putut fi văzuți la Ceremonia de Deschidere ca reprezentanți ai Comitetului Olimpic Internațional (IOC), iar stegaul lor a fost cel al Jocurilor Olimpice. Pe lângă acesta atleții au fost îmbrăcați în uniforme speciale complete create de firma Nike. În cazul în care vreunul dintre cei patru va âștiga o medalie steagul arborat va fi tot cel al JO, spre dezamăgirea țării de origine.

Mai multe imagini cu uniformele pot fi văzute aici.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

RoBlogs

%d blogeri au apreciat asta: