Torta Olimpica @ JOv2012

Pe parcursul celor 17 zile de competiții sportive mi-am propus să prezint o bucățică a culturii create în jurul evenimentului care a creat frenezie în întreaga lume. De-a lungul anilor s-au pus pas cu pas bazele unei adevărate culturi ale acestui eveniment. Aflat la ce-a de-a XXX-a ediție, Jocurile Olimpice (JO) de vară promit un adevărat spectacol artistic, cultural și sportiv.

La ultimele ediții ale JO, Ceremoniile de Deschidere și Închidere au fost printre cele mai memorabile momente (alături de gafele prezentatorilor și alte momente jenante). Un alt element care rămâne în mintea telespectatorilor este Torța Olimpică. Înainte de a vedea spectacolele pregătite de organziatori, înainte de a vedea sigla sau locațiile de desfășurare a concursurilor, publicul ia contact cu torța. Aceasta este decorată de obicei în culorile țării gazdă sau în culorile principale ale evenimentului. Pentru ediția aceasta, britanii cu preferat o culoare aurie care îți dă impresia că e formată din aur.

O dată la patru ani focul este aprins în Grecia și transportat de foști atleți și atlete pe un traseu care include de obicei orașele care au servit drept orașe gazdă la alte ediții ale JO. Ideea de a folosi o torță a fost folosită pentru prima dată în 936, la JO de vară ce au avut loc la Berlin. Până în prezent cele mai memorabile aprinderi pe stadion au fost la JO de vară din 2008 de la Beijing, când gimnastul Li Ning a „zburat” către Cuib și la JO de iarnă organizate în 2010 la Vancouver. Anul acesta torța a fost purtată de 7 tinere speranțe din rândul atleților britanici. Mai impresionant a fost aprinderea flăcării olimpice care a constat în aprinderea a 205 de petale de cupru, una pentru fiecare țară participantă.

Modelul torței rămâne de asemenea la latitudinea fiecărei țări organizatoare. La toate edițiile din 1936 până în prezent organizatorii au preferat să păstreze aspectul simplist, de băț, aducând din când în când câteva îmbunătățiri. Torțele cu cel mai plăcut aspect mi s-au părut cele de la JO 2008 din Beijing, JO din 2004 de la Atena și JO din 2000 organizate în Asutralia, Sidney. Personal, torța de anul acesta mi se pare foarte kitch și denotă sumele incredibile alocate organizării acestui eveniment.

Mai jos am inclus poze cu torțele olimpice de la 1952 până în 2008. (Sursa pentu poze)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

RoBlogs

%d blogeri au apreciat asta: